Det er stadig nye opplevelser for den som er i Kina. For eksempel er det nesten umulig å holde orden på rekken av mer og mindre formelle helligdager som gir en eller flere fridager. At det varierer fra distrikt til distrikt og fra bransje til bransje hvordan de tar ut fridager, men uansett er det stadig overraskelser. For eksempel at det nå er midt-høst-fest og enda en ny kaposmulighet for reiselivet. Som rammer oss også. Jeg ante det verste da jeg så folkemengden på jernbanestasjonen da vi skulle til Yiwu i dag, og ganske riktig. Vi fikk billetter søndag morgen 06.40! Alt annet var overfyllt, inklusive ståplass. Tror Ivar og Olav fra Luster husker en slik tog-opplevelse fra sist. I alle fall, nå blir det taxi 05.00 søndag morgen til Shanghai HongQiao for å ta tog D5651 for å komme til Yiwu. Dit må jeg, for tro det eller ikke, men nå har vi nesten 90 ulike produkter på lista over ting vi jakter på. I tillegg har vi jo kontakt på annen import, så dette begynner å smake av fugl.

En overraskelse av mer blandet karakter var det at den lille sofaen i min nye leilighet ikke tålte tyngden av en en voksen nordmann. Etter lange drøftinger med gårdsbestyreren, eieren av høyblokka er i Østerrike, endte det med forlik. Jeg kunne kjøpe nye sofa (billig) og et lite spisebord i tillegg og få det fradratt på neste husleie. Greit nok, det var å gå IKEA som er vår trøst overalt og få seg en porsjon kjøttbullar (de trenger nok et kurs fra Sverige). Så på jakt etter billig to-seter ca 140 cm bred. Da har jeg den store fordelen at jeg vet at fra spissen av tommelen til til langfingeren er det 20 cm om jeg strekker de fullt ut. Så jeg gikk da rundt på IKEA og målte sofaer på min måte. Da blir du vitne til en effekt av kinesisk lydighet og lojalitet. For da jeg på spørsmål om hvorfor jeg foretok disse fingerbevegelsene fortalte at det var smart fordi det var nøyaktig 21 cm, så hadde de lært noe nytt. De adopterte umiddelbart den smarte løsningen, både en ekspeditør og Ling, og gikk rundt og målte sofaer. Det økte størrelsen på sofaene noe grådig. Slik blir det jo om du ikke tar hensyn til kinesiske minihender som kanskje måler litt over halve lengden av mine. For hadde de lært at det var 21 cm så var det nok det! Det tok grundig forklaring å få dem til å skjønne at dette varierte fra person til person. Da målebåndet kom fram gikk det noen lys opp.

Uansett, sofa og bord er bestilt, og kommer med bil om få dager. 60 kroner for transport og levering, hvis jeg ville ha det montert var det 6 prosent av kjøpesummen i tillegg. Det hadde kanskje vært verdt 70 kroner å få sofaen ferdig montert, men skal jo ha noen utfordringer med umbraco-nøkkel også.

Ellers forteller produktbørsen oss at  det mest hot-selgende produktet for tiden er teleskop-løsning for mobiltelefoner når du skal ta selfies. Selfies er jo en voldsom bølge, og her er det jo ingen hemninger med å få med seg selv på bilder. Vi får se om ikke det er et produkt som vi bør få inn i vårt produktspekter fort. Kan jo være spennende å se på responsen.

selfie-teleskop (2).jpg